Over mij

Je wilt verbinding, en als dat niet lukt, dan wil je weten waarom dat niet lukt en hoe je daarmee om kunt gaan. Vaak krijg ik te horen dat mensen al therapie hebben gehad waarbij ze steeds dezelfde informatie krijgen en in cirkeltjes blijven draaien. Hoe vervelend is dat? Jij stopt je tijd en energie in het volgen van therapie en mag dan ook resultaat verwachten.

Veel therapeuten doen je geloven dat je relatie altijd te fixen is als je stap a t/m z maar volgt. Daar geloof ik dus niet in.

Als je mij vraagt of je je relatie of familieband moet verbreken, dan zul je daar geen antwoord op krijgen. Waarom niet? Het antwoord zit namelijk al in jezelf. Ik kan je alleen maar helpen om tot je eigen inzichten te komen. Soms is dan de realiteit dat het beter is om de connectie te verbreken. Het belangrijkste daarin is dat je begrijpt waarom dit beter is en dat je de handvaten krijgt om zelf verder te kunnen.

Ik ga van een probleem naar een inzicht waar je in de praktijk van het leven wat aan hebt. Als je een therapeut zoekt die wekenlang je hand vasthoudt, dan ben ik niet voor jou. Ik trek de pleister er in één keer af en laat je niet stukje bij beetje aan dat ding trekken. Emoties de vrije loop laten gaan—ook de minder leuke emoties—hoort nu eenmaal bij dit proces. Maar aangezien ik ook van de nodige humor houd, kun je ook zeker rekenen op tranen van het lachen!

Soms staren we ons blind op heel simpele dingen die net het verschil kunnen maken. Waarom reageer je zoals je reageert? Is het oude bagage die je in de weg zit? Misschien heeft het wel met je eigen opvoeding te maken of zit het ‘m in de voorbeelden die je om je heen ziet.

Relatietherapie en familietherapie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je op een bepaalde manier bent opgevoed, dan zul je dat bewust of onbewust meenemen in je eigen relatie en/of gezin. Aangezien iedereen een eigen individu is, kan het zo zijn dat bepaalde ideeën van jezelf botsen met die van je relatie en/of gezin. Dat is lastig want daardoor kun je vervallen in een machtsstrijd die het er per definitie niet gezelliger op maakt!

Ik zie iedereen op de eerste plaats als mens. Diversiteit maakt dat we in onze maatschappij niet alleen te maken hebben met hoe het er jaren geleden aan toe ging. Samengestelde gezinnen, relaties en gezinnen die onderdeel zijn van de lhbti-gemeenschap, alternatieve relatie- en gezinsvormen, verschillende etnische achtergronden enzovoort: het kan en mag allemaal! Al deze verschillen geven de maatschappij alleen maar meer kleur.

Precies om deze reden heb ik een internationale opleiding tot couples and family therapist gevolgd. Ik merkte namelijk dat de Nederlandse opleidingen erg “hokjesdenkerig” waren en de diversiteit van onze maatschappij niet goed reflecteren. Tevens ben ik aangesloten bij de Complementary Medical Association. Dit verplicht mij om up-to-date te blijven en regelmatig aan bijscholing te doen. Dit wordt ieder jaar weer getoetst.